Dette kan skje...

DETTE KAN SKJE

Møblene kan forandre seg litt.

Treverk er et ekte og levende materiale.

Det kan tørke eller krympe avhengig av luftfuktighet.

 

Vi lager møbler av gran, furu, eik og ask. Spesielt møbler av furu og gran har et mer rustikt uttrykk enn møbler av hardtre, men alt treverk har naturlige "skjønnhetsfeil".


Bordplater av furu, eik og ask er limtreplater. Disse er godt tørket før lamellene er limt sammen, så disse er veldig stabile.


Plankebord av gran er mer levende. Når vi kjøper plank på saga har de vært i lufttørke og de ligger også til tørk i verkstedet vårt før vi bruker dem, men det kan fortsatt være noe fuktighet igjen i dem. Møblene kan derfor tørke og krympe litt etter å ha vært i sine nye hjem noen uker, og kan også variere etter temperatur og fuktighet gjennom året. Når det er tørt kan det sprekke opp noe i gjæringer, eller det kan bli litt mer luft mellom planker. Det kan også oppstå vridninger, det kan begynne å vagle (kan enkelt fikses) eller nye sprekker kan oppstå. Trær består også av kvae, og kan ha kvaelommer. Disse lommene tømmer vi, men usynlige smålommer kan plutselig en dag begynne å "blø". Kvister og naturlige ujevnheter vil være synlige i treverket.


Dette er sjarmen med håndlagde møbler. Fordelene er at du vil ha et solid og bærekraftig tradisjonsmøbel som du ikke klarer å slite ut. Du kan slipe ned og bytte farge etterhvert som smak og mote endrer seg. Og blir du lei av f.eks. spisebordet, kan du jo bruke det som hyttebord eller utebord istedet. 


Håndlagde møbler er klimavennlige, og er en motsats til fast furniture-industrien med masseproduserte møbler av lav kvalitet. Et ekte heltremøbel er laget for å vare. Man har møblene lenger, det blir mindre avfall og er bedre for vår kjære klode.


Husk at tremøbler må settes inn med treolje eller voks jevnlig. Da mettes treverket, det tørker ikke ut, det letter renholdet og det blir ikke så lett merker etter søl fra mat og drikke. Vi anbefaler at du også oljer undersiden innimellom. På utemøbler er det viktig å olje også under bordben. 


Tenk over plasseringen av møbelet. Står det i nærheten av ovn eller i sterkt sollys, vil det tørke ut og sprekker lettere opp. Treverk har det best om det ikke er altfor varmt og med ganske høy luftfuktighet.


Se også vedlikeholdsråd under fanen Etterbehandling